In perioada 8 – 11 august, opt dintre cele mai apreciate formatii rock autohtone vor concerta la ARTmania in Piata Mica si in locatiile partenere festivalului: Alternosfera, Omul cu Sobolani, The Mono Jacks, Coma, Lights Out!, Aeon Blank, Vespera si Dark Fusion. In perioada urmatoare vom comunica intregul program al celei de-a opta editii a festivalului ARTmania 2013, care va include alaturi de concerte si expozitii, worskshop-uri, proiectii de filme, dezbateri si alte activitati creative.

Seria live-urilor din Piata Mica va fi deschisa joi, 8 august, de doua dintre cele mai apreciate reprezentante ale scenei alternative-indie rock,The Mono Jacks si Lights Out!, oferind primilor veniti un debut de festival animat de compozitii mature, intense, transpuse live cu multa energie si eleganta.

Trupa clujeana Lights Out! a fost remarcata de la primele acorduri, devenind un proiect muzical cu o evolutie fulminanta, incununata de succes. In 2010, anul infintarii trupei, au lansat primul lor demo iar 2 ani mai tarziu, au fost invitati sa deschida concertele unor proiecte internationale de renume precum We Have Band, O. Children, Chew Lips.

Anul 2013 a marcat o deviere atat la nivel sonor, cat si stilistic, odata cu aparitia a 3 piese noi, “Noosi”, “Downcast” si “Pleasures” care sunt promovate in cadrul unui turneu international extins. ajungand pana in Ungaria, Cehia si Slovacia. lightsoutcluj

Pe 8 august tinerii artisti Lights Out! deschid concertul The Mono Jacks, un nume definitoriu al curentului alternative-indie rock din peisajul muzical romanesc.

Istoria The Mono Jacks a inceput in 2008, cand Doru Trascau, leaderul trupei AB4 a pus bazele acestui nou proiect. Stilul abordat scoate la lumina linii de chitara ce topesc tensiunea compozitiilor amintind de sound-ul trupelor Interpol, Snow Patrol, Editors sau chiar White Lies.

“Now In Stereo”, albumul lor de debut lansat in 2010, a inregistrat un mare succes, iar single-urile “Maria”, “Come Back Girl” sau “Push The Pedal” au invadat radiourile si au facut ca trupa sa devina una dintre cele mai apreciate din peisajul autohton al rockului alternativ.

2011 a adus un nou material discografic, EP-ul “Fortunes”, care contine patru piese (“four tunes”) – inregistrate in doar doua zile, intr-un an in care The Mono Jacks a sustinut numeroase concerte in tara si pe scenele unor mari festivaluri precum Sziget sau EXIT Festival.themonojacks.com

Vineri, 9 august, Alternosfera și Aeon Blank concerteaza in Piata Mica.

Proiectul Aeon Blank a luat nastere in primavara lui 2011, la initiativa lui Emil Luca si Alex Gabroveanu, ambii chitaristi in formula initiala. Stilul specific Aeon Blank a fost clar inca de la inceput: rock alternativ cu influente dark wave, metal, gothic-rock.

O trupa tanara, dar cu o abordare plina de maturitate si seriozitate, Aeon Blank s-a facut rapid remarcata pe scena marilor festivaluri din Romania anului 2012 castigand si titlul Best Alternative Newcomer in urma concursului organizat de Metalhead.

5 piese de pe albumul „Handmadegods & Godmadedemons”, lansat in aprilie 2012, au fost difuzate intens la radio, „Of Gravity And Passion” ajungand pe locul 2 in cadrul emisiunii „Top Show”, iar “Auguries Of Innocence” pe locul 3. In acest moment, trupa lucreaza la cel de-al doilea album, „Dark Waters”, care va fi lansat spre finalul anului. Aeon Blank

Fondata in 1998, trupa Alternosfera si-a schimbat componenta, avand in prezent numai doi dintre membrii fondatori, respectiv Marcel Bostan si Marin Nicoara. Piesa “Wamintirile”, care a cucerit posturile de radio si televiziune din Romania si Republica Moldova, se regaseste pe albumul de debut “Orasul 511″ (2005).

In 1997, Alternosfera a lansat “Visatori cu plumb in ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordica” si a pus punct perioadei romantismului liric in creatia sa. Piesele „Arunca-mi”, „Doua Eve”, „Muta” incluse pe albumul „Virgula” (2012) au fost difuzate in heavy rotation la posturile de radio din Romania.

In primavara lui 2013 Alternosfera a lansat un nou material discografic, „Epizodia”, promovat prin intermediul unui turneu prin 11 orase din Romania, care a adunat peste 10.000 de spectatori. Avantul lor creativ va culmina la sfarsitul anului cu finalizarea inca unui album de studio.alternosfera.com

Sambata, 10 august, Piata Mica din Sibiu va gazdui concertele a doua dintre cele mai indragite trupe de rock-alternativ din Romania: OCS si Coma. La inceputurile anilor 2000 clipurile lor pline de originalitate si non-conformism au invadat posturile de televiziune de profil muzical, iar piesele lor s-au dovedit molipsitoare pentru un segment de public deschis si lipsit de prejudecati, din ce in ce mai numeros.

Coma, prima invitata sa urce sambata pe scena din Piata Mica, pregateste in premiera pentru Sibiu, un set acustic. Infiintata in Bucuresti in 2000, trupa se face remarcata rapid datorita aparitiilor live si clipurilor pline de dinamism. La un an de la formare, Coma lansa primul sau album „Somn”, la A&A Records, iar in 2002 era nominalizata la Best Alternative Band la Gala Premiilor Industriei Muzicale Romanesti.

“Nerostitele” (2006), produs 100% independent, impresioneaza prin complexitatea instrumentala, calitatea mixajelor, abordand vechiul sound Coma cu un aer mult mai matur.

Primul album unplugged “Coma light”, lansat in 2008, a fost promovat printr-o serie de concerte prin tara si Republica Moldova. Materialul combina piese mai vechi reorchestrate si reinterpretate, piese care includ contributia partilor lui DJ Hefe chiar daca sunt acustice, pastrandu-si forta. Coma

Aparitia OCS (Omul cu Sobolani) a imbogatit scena muzicii alternative romanesti cu o trupa care avea sa devina emblema unei generatii nonconformiste. Infiintata in 1997 in Constanta, la initiativa vocalului Dan Amariei si a lui Adrian Albu (a.k.a. Koks), trupa poarta numele celebrei lucrari omonime al carei autor este Sigmund Freud.

In 15 ani de activitate, piesele lor n-au lipsit din playlist-urile si top-urile revistelor de specialitate, a posturilor de radio si a televiziunilor. Sigur nu v-au scapat clipurile pieselor „Cine E De Vina” sau „ Nu incerca asa ceva acasa” si v-ati trezit de multe ori fredonand versurile unor compozitii precum „Copilul Rebel”, „(Dez)Orientat” sau „Odă (In Piata Romana)”.

Vara aceasta membrii OCS s-au decis sa onoreze invitatiile marilor festivaluri, dar sa-si petreaca restul timpului in studio pentru a finaliza inregistrarile noului album intitulat ”Marea Cautare”, album care va fi lansat in toamna, in luna octombrie. omulcusobolani.ro

Vespera si Dark Fusion vin sa completeze lista de concerte cu doua live-uri gazduite de clubul Bohemian Flow, dand startul afterparty-urilor de vineri si sambata, 9 – 10 august.

Trupa clujeana Vespera a luat fiinta in anul 2005 cand Dorin Panduru si Vlad Popovici au pus bazele unui proiect muzical power-goth and doom. Sfarsitul lui 2007 inseamna pentru Vespera o transformare conceptuala si muzicala, un nou sound si o noua imagine. Primul lor album „Desert of the real” (2011) imbina o mare varietate de stiluri muzicale de la industrial, electro si hardcore, la oriental si metal.

In 2012 Vespera a castigat Posada Rock Festival, calificandu-se pentru finala GBOB Romania in noua formula cu Dorin Panduru (chitara si voce), Vlad Popovici (bas), Andrei Calbajos (clape, synth, samples), Razvan Moca (tobe) si Dudu Isabel, in postura de solist. Vespera Romania

Dark Fusion propune un metal old school asezonat cu multe elemente din noul val, stilul trupei fiind o combinatie de thrash cu multe elemente industrial, hardcore si melodic, groovy pe alocuri. Primul lor material discografic “InFusion” a iesit pe piata muzicala in septembrie 2012, albumul fiind promovat prin concerte in Romania si Ungaria. dark-fusion.net

Dark Fusion lucreaza in prezent la finalizarea inregistrarilor pentru maxi-single-ul “Dark City”, a carui lansare ar trebui sa aiba loc in luna noiembrie a acestui an si lucreaza la realizarea celui de-al doilea album de studio care va iesi la lumina in 2014.

Intrarea este libera la evenimentele din Piata Mica si din cluburile partenere Festivalului ARTmania Sibiu 2013. In 2013, Festivalul ARTmania are loc in perioada 5-11 august oferind publicului sau concerte si evenimente alternative. Festivalul ARTmania este sustinut pentru cel de-al 4-lea an de Tuborg, un brand hiperactiv in industria evenimentelor din Romania, reusind sa ofere tinerilor clipe de neuitat alaturi de artistii lor preferati. Tuborg inseamna inspiratie, distractie si spontaneitate! Urmariti artmaniafestival.ro si facebook.com/ARTmania.Festival pentru a afla ultimele noutati. Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.