Primele confirmari pentru cea de-a saptea editie ARTmania Festival nu se lasa asteptate. Fanii Delain si Trail of Tears isi vor vedea idolii la Sibiu in 2012.  Biletele si abonamentele vor fi disponibile la “Conventia Internationala de Tatuaje” de la World Trade Center in zilele 14-16 Octombrie 2011, dar si in retelele conventionale de distributie. 

Concertul formatiei olandeze Delain in Romania a fost dorinta membrilor activi ai comunitatii ARTmania prin nenumarate randuri adresate organizatorilor. Povestea lor a inceput in 2002 cand Martijn Westerholt, ex-clapar in Within Temptation, alaturi de carismatica Charlotte Wessels, formau Delain si incepeau sa compuna impreuna cu alti muzicieni talentati urmand ca in 2005 sa semneze cu RoadRunner Records si sa inceapa inregistrarile primului album. “Lucidity” are invitati importanti din zona metal: Marco Hietala (Nightwish, Tarot), Liv Kristine (Leave’ s Eyes) sau Sharon Den Adel (Within Temptation).

Cel de-al doilea album apare pe piata in 2009 si se bucura de un mare succes international amplificat prin nenumarate aparitii live in Europa. Carismatica Charlotte a reusit sa isi castige numerosi fani de toate varstele, in ciuda faptului ca are numai 24 de ani. Olandeza are o licenta in arta si chiar un record mondial, alaturi de alti 1300 de oameni facand parte dintr-un concurs de mancat prajiturele atarnate pe ata, un joc traditional olandez.

Delain vin pentru prima oara in Romania la ARTmania Festival Sibiu 2012, iar fanii se pot pregati pentru noi piese. Albumul cu numarul trei se afla deja pe drum, iar in spatele productiei il gasim pe Jacob Hellner, binecunoscut pentru munca sa alaturi de Rammstein si Apocalyptica.

Norvegienii din Trail of Tears canta din ’94, dar nu au fost niciodata in Romania cu toate ca au aici o multime de fani. Declarau intr-un interviu pentru metalhead.ro in 2007 ca vor foarte mult sa concerteze la noi. Cu sase albume realizate pana in prezent si unul nou aproape gata de lansare, artistii din Trail of Tears sunt pregatiti pentru intalnirea din Piata Mare a Sibiului anului 2012.

Trail of Tears are o istorie impresionanta. A inceput ca o formatie de coveruri intr-un oras din sudul Norvegiei. Natt, numele initial, canta piese Pantera si Sepultura, iar Ronny a devenit vocalistul trupei la varsta de saiseprezece ani pentru ca «ii placeau vocile extreme». Dupa aparitia primului Demo, trupa semneaza cu o casa de discuri si se redenumeste Trail of Tears, un nume propus de un fost chitarist interesat de istoria indienilor nord americani: «aveam 16 ani, pentru cei mai multi dintre noi insemna doar un nume bun».

Cel de-al doilea album, „Profundemonium” (2000) este urmat de noi schimbari in trupa, solista fiind inlocuita de Catherine Paulsen, vocea care va canta in Trail of Tears pana in 2003. In aceasta perioada este produs, lansat si promovat, albumul „A New Dimension of Might”. Urmatorii ani inseamna lansarea albumului „Free Fall into Fear” pe care vor canta numai voci masculine si plecarea in bloc a membrilor in 2006, chiar inainte de lansarea materialului cu numarul cinci, “Existentia”.

Ronny Thorsen anunta intoarcearea solistei Catherine Paulsen in 2007, iar in 2009 readuce Trail of Tears in atentia publicului Metal cu albumul ”Bloodstained Endurance”. Daca in 2010 concertele lor se desfasurau in mare parte in Olanda si Norvegia, dar vizitand si MetalCamp-ul din Slovenia si Brutal Assault-ul cehesc, Trail of Tears vor cuceri China si Taiwanul in Noiembrie si Decembrie 2011.

Trail of Tears au anuntat la sfarsitul lunii Septembrie 2011 ca inregistrarile pentru noul material s-au incheiat: “Avem un album extraordinar si de abia asteptam sa il impartasim cu toti fanii. Niciodata inregistrarea unui material nu a implicat atat de mult efort.” Fanii Trail of Tears vor asculta si piese noi la ARTmania 2012. 

Abonamentele pot fi achizitionate din retelele Eventim (Germanos, Carturesti etc.), Diverta sau online: shop.artmania.ro, eventim.ro si myticket.ro la pretul de 60 lei pentru 700 de abonamente, pret valabil pana la sfarsitul anului. Urmatorul presale va fi 80 de lei urmand ca in saptamana evenimentului, pretul unui abonament sa nu depaseasca valoarea de 150 lei.

In 2012, Festivalul ARTmania de la Sibiu va avea loc in perioada 6 – 12 august si va oferi iubitorilor de arta un program cultural variat ce va include concerte, expozitii, lansari de carte, workshop-uri si alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Toate acestea se vor desfasura in zonele ARTmania special dedicate manifestarilor culturale: Piaţa Mare, Piaţa Mica şi ARTmania Festival Sibiu Arena (Camping & Entertainment).

Acţiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.