Codruta Vulcu a primit Medalia „Meritul Cultural” de la Excelenta Sa, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in cadrul ceremoniei de decorare care a avut loc pe 15 ianuarie 2021, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Culturii Nationale.

Medalia „Meritul Cultural” este o decoratie, din categoria decoratiilor civile, care se acorda cetatenilor romani si straini pentru rasplatirea talentului si a serviciilor aduse culturii, artei, stiintei si promovarii operelor sociale, de impact local sau regional.

Codruta Vulcu este Directorul Festivalului ARTmania, East European Music Conference & Showcase Festival, Blaj aLive Festival si Romanian Music Export, precum si Vicepresedinte AROC (Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), avand o experienta de peste 17 ani in industria muzicala si un portofoliu bogat de evenimente printre care se numara si organizarea, din punct de vedere logistic si operational, a ceremoniilor oficiate in 2019 de Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Campia Libertatii din Blaj.

Sunt foarte onorata sa primesc aceasta distinctie deosebita, unica in viata unui profesionist. Este o recunoastere care apartine tuturor celor care au crezut in mine si care m-au invatat de-a lungul vietii si carierei, o distinctie care apartine fiecarui coleg si colaborator care a fost alaturi de mine pe parcursul celor 17 ani de activitate in sectorul artistic. Lansarea si dezvoltarea unor proiecte internationale precum festivalul ARTmania sau Blaj aLive, lansarea unui Birou de Export Muzical, cat si organizarea cu succes, in 2019, a ceremoniilor oficiate de Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Campia Libertatii, Blaj, sunt rezultatul muncii unei intregi echipe.

Industria muzicala si festivaliera a facut in ultimii ani pasi importanti pentru a aduce Romania la aceeasi masa cu festivalurile muzicale consacrate din Europa (si nu numai). Tot astazi insa, la nivel global, schimbarea si nesiguranta par a fi constantele care genereaza in spatiul public cele mai controversate discutii, iar cultura este puternic zdruncinata de criza generata de pandemia COVID-19.

Si totusi, in acest context fara precedent, cultura are nevoie sa-si exercite un rol social vital: acela de recalibrare, de toleranta si de umanitate. Tocmai de aceea, consider ca sustinerea pentru salvarea si redeschiderea sectorului cultural este primordiala. O redeschidere care sa fie bazata pe discutii purtate, de catre toti actorii implicati, in spiritul valorilor pe care zona culturala le promoveaza: dialog deschis si constructiv, echilibru, armonie, comunitate”, a declarat Codruta Vulcu, Directorul Festivalului ARTmania, East European Music Conference & Showcase Festival, Romanian Music Export, Blaj aLive Festival si Vicepresedinte AROC.

Anul trecut, Codruta Vulcu a primit trofeul categoriei „The Award for Excellence and Passion” in cadrul competitiei European Festival Awards, fiind prima persoana din Romania premiata in istoria de 11 ani a acestei competitii internationale de prestigiu. De asemenea, la editia din 2019 a European Festival Awards, Codrutei Vulcu i-a fost inmanat trofeul categoriei „Best Small Festival” pentru Festivalul ARTmania de la Sibiu (care ar fi implinit 15 ani in 2020), surclasand un numar impresionant de inscrieri si de voturi, potrivit organizatorilor evenimentului. In categoria „Best Small Festival” pot concura festivaluri care au o rata de participare pe zi de pana la 10.000 de persoane, inclusiv.

European Festival Awards este cea mai importanta competitie dedicata industriei muzicale europene, fiind lansata in 2009 de Yourope (Asociatia Europeana a Festivalurilor) pentru a oferi recunoasterea profesionala a industriei internationale acelor evenimente de profil si specialisti care obtin rezultate deosebite si ridica standardele de calitate ale acestui domeniu la nivel european (standarde evaluate sub diferite aspecte, precum: health & safety, responsabilitate sociala, inovatie, sustenabilitate etc).

# # #

ARTmania Festival (lansat in vara anului 2006), primul festival de la noi care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de artisti si de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankian si Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.

ARTmania Festival este membru fondator AROC – Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale, care-i are ca membri pe cei mai importanti promoteri din Romania, precum Emagic, Electric Castle, Summer Well, Untold, Jazz in the Park, Sunwaves, printre altii.

In perioada festivalului ARTmania are loc si East European Music Conference & Showcase Festival, prima conferinta internationala de la noi dedicata profesionistilor din industria muzicala. Lansat in 2017, evenimentul reprezinta locul de intalnire al industriei muzicale romanesti cu unii dintre cei mai mari operatori europeni si unii dintre cei mai importanti specialisti din domeniu.

In cadrul editiei din 2018 a conferintei, a fost lansat si programul Romanian Music Export, din nevoia de a oferi trupelor romanesti ocazia de a concura si a sustine un show in fata unora dintre cei mai cunoscuti agenti de booking de la importante festivaluri din tara si din afara. Proiectul este gandit sa atinga doua nevoi generale resimtite la nivel actual in sectorul muzical local: pe de o parte, Romanian Music Export este menit sa reprezinte o platforma care sa dea voce si sa ofere un loc de exprimare si de promovare artistilor romani aflati la inceput de cariera, un loc in care sa fie auziti/ vazuti/ remarcati de public si de specialistii din industrie (intrucat, in prezent, favorizati sunt muzicienii care au reusit deja sa atraga atentia asupra lor); pe de alta parte, Romanian Music Export este gandit ca o platforma care sa faca legatura tinerilor artisti cu reprezentanti ai industriei de evenimente muzicale din Romania si din strainatate, facilitand accesul la festivaluri sau evenimente locale sau din Europa.

Ceremonia de decorare de la Palatul Cotroceni. Ziua Culturii Nationale
Codruta Vulcu a primit Medalia „Meritul Cultural” de la Excelenta Sa, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in cadrul ceremoniei de decorare care a avut loc pe 15 ianuarie 2021, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Culturii Nationale