ARTmania Festival in colaborare cu Caravana TIFF si cu Luna Plina International Film Festival deschid seria evenimentelor alternative ce vor avea in perioada 26 – 27 iulie 2019, cu proiectii gratuite de filme premiate international.

Cinefilii vor putea viziona in fiecare zi de festival o serie de filme special selectate pentru a se potrivi cu profilul festivalului. Acestea vor fi proiectate in Galeria Habitus din Piata Mica, intre orele 11:00 – 18:00, unde ARTmaniacii vor avea acces gratuit in baza bratarii de festival, in limita locurilor disponibile.

Iubitorii de lucrari cinematografice vor avea ocazia sa urmareasca:
Generatia Woodstock
Documentarul reia povestea celor 3 zile care aveau sa schimbe modul in care o intreaga generatie avea sa abordeze muzica, artele, dar si politica si drepturile sociale. Intr-o perioada in care festivalurile in aer liber erau o raritate, patru tineri antreprenori, doi din lumea business si doi hippies, decid sa organizeze un eveniment ale carui sanse de succes erau minime. Desi reusesc sa termine constructia scenei doar cu putin inainte ca Jimi Hendrix sa-si inceapa concertul, organizatorii reusesc sa creeze ceva mult mai mare decat si-au imaginat vreodata: un curent ce avea sa influenteze America si lumea intreaga, ani la rand.
R. Barack Goodman
Cu: Stephen Stills, Joan Baez, Richie Havens

Parking
Filmul, inspirat de bestseller-ul „Apropierea”, spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigreaza ilegal in Spania anului 2002 si care se angajeaza paznic de noapte intr-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viata lui Adrian se schimba pentru totdeauna in timpul noptii de San Juan (Noaptea de Sanziene), cand o intalneste pe Maria (Belén Cuesta), chitarista intr-o trupa de jazz.
R. Tudor Giurgiu | Romania, 110’
Cu: Mihai Smarandache,  Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu

Leto / O vara rock’n’roll
Biografie a legendarei trupe Kino expusa cu forta si entuziasm, filmul vorbeste despre protest, libertate si rezistenta prin muzica. Un mix poetic de dragoste si tinerete, filmul evoca parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Toi (Teo Yoo), realizand astfel un portret de exceptie a scenei rock underground din Leningradul acelor ani.
R. Kirill Serebrennikov | Rusia, Franta, 126′
Cu: Teo Yoo, Roman Bilyk, Irina Starshenbaum

Rocker
Filmul spune povestea lui Victor, un rocker ajuns la 40 ani, mereu gata sa faca orice pentru fiul sau, liderul unei tupe de rock si dependent de droguri. In tot acest timp, Victor incearca sa-si refaca viata si familia, insa parca totul merge anapoda. Poate ca singurul lucru care-i mai este la indemana e chiar muzica rock.
R. Marian Crisan | Romania, 91′
Cu: Dan Chiorean, Alin State, Crina Semciuc, Razvan Corneci, Alexandru Aron, Ofelia Popii

Arctic
Filmul ilustreaza povestea unui barbat, singur printre gheturile arctice, care este pe punctul de a fi salvat, dupa o lunga asteptare. Insa, un tragic accident saboteaza operatiunea. Eroul trebuie sa decida daca va ramane in relativa siguranta a taberei sale improvizate sau va incerca sa se salveze pornind intr-o cursa mortala prin necunoscutul inghetat.
R. Joe Penna | Islanda, 97′
Cu: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradôttir

In cadrul sesiunilor de vizionare, ARTmaniacii vor avea, de asemenea, ocazia sa asiste la o proiectie speciala a filmului „FRAMED”, oferita de Luna Plina International Film Festival: „Framed” („In cadru”) este un film “Fara reguli. Fara cenzura. O data pe an, carnagiul devine viral pe internet.”
R. Marc Martínez, Spania, 2017, 80′
Cu: Joe Manjón, Alex Maruny, Julia Molins, Enric Auquer, Pep Sais

Vinil Mania, Targ de viniluri pentru pasionati si colectionari
ARTmania Festival si East European Music Conference, cu sprijinul revistei Sunete si al Vinilarium (organizatorul unei serii nationale de actiuni dedicate exclusiv muzicii pe disc de vinil), invita festivalierii si publicul larg la „Vinil Mania Sibiu 2019”, un eveniment dedicat pasionatilor si colectionarilor de discuri de vinil.   

Targul de discuri de vinil va avea loc vineri, 26 iulie si sambata, 27mai iulie (intre orele 11:00 – 19:00) si propune vizitatorilor peste 800 de discuri de vinil din toate genurile – de la blues la punk, disco si pop si de la rock la jazz, soul si funk, hip-hop, rock psihedelic sau heavy metal.

„Vinil Mania”, eveniment cu intrare libera, va avea loc in spatiul Habitus din Sibiu (Piata Mica nr. 4). In cadrul acestuia, pasionatii de muzica vor putea proba discurile de care sunt interesati, inainte de cumparare, la unui pick-up conectat la o pereche de casti profesionale.

De asemenea, la targul de viniluri sunt asteptati si colectionari care isi doresc sa faca schimburi (intre ei sau cu expozantul Vinilarium).

In perioada festivalului ARTmania are loc si East European Music Conference, prima conferinta internationala de la noi dedicata profesionistilor din industria muzicala. Ajuns la cea de-a treia editie, evenimentul reprezinta locul de intalnire al industriei muzicale romanesti cu unii dintre cei mai mari operatori europeni si unii dintre cei mai importanti specialisti din domeniu.